Kırgızların sosyal yaşantıları ve dil özellikleri

Dünyanın en güzel milletlerinden birisi olan Kırgızların özelliklerini sosyal hayatlarını ve konuştukları dilin özelliklerini sizler için kısaca anlatmaya çalışacağız.

Kırgızlar Sovyetler birliğine bağlı olarak yaşarken 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmeyi başardı. Hatta ilk tanıyan ülklerden biri de bizim ülkemiz oldu. Göktürklere kadar tarihi uzanan bu güzel milletin en güzel eserlerinden birisi de hepimizin bildiği Manas destanıdır. Kırgızlarla ilgili sosyal yaşantıları ve dilinin özelliklerini bu destandan öğrenebiliyoruz.

Bayrağında yer alan güneşte kırk tane ışın vardır. farklı kırk adet kırgız boyunu simgeler bu ışınlar. Sosyal yaşantılarına baktığımızda bizimle büyük benzerlikleri yer alır. Onlarda da aile çok önemlidir. Bayramlarda büyükleri ziyaret önem arzetmektedir. Ayrıca misavir ağırlama da kırgızların en önemli sosyal özelliklerinden birisidir. Ayrıca birbirlerine karşı yardımı severler ve dayanışmaya önem verirler.

Kırgızlarda çocuğa isim verilirken tören düzenlenir ve bu adet yıllardır unutulmadan etkisini devam ettirmektedir. Kırgızların yüzde ellisi göçebe hayatı yaşar. Aynı zamanda komşuluk ilişkilerine de önem verirler.

Kırgızların iki adet resmi dili bulunmaktadır. Kırgızlara baktığımızda bir kısmı Rusça konuşurken bir kısmı da Kırgızca dilini konuşmaktadır. Tabi Rusya’nın etkisiyle dili de kırgızlarda kalmıştır. Kırgızca dili ise Türkçeye çok benzer. Örnek vermek gerekirse; Türkçedeki Hangi kelimesi kırgızcada Kangı şeklinde ifade edilmektedir.

Ülkenin yüzölçümü ise 199.560 kilometrekare gibi önemli bir değere sahiptir. Ülkede myedi milyon kişi yaşamaktadır Başkenti Bişkek olan ülkenin en kalabalık ili de başkentidir. En önemli geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve el sanatları işçiliğidir.

Ayrıca at binmeyi çok severler ve kültürel adetleri arasında göçebe ederken atlarını kullanmak bulunmaktadır. Bir evde üç nesil birlikte yaşayabilmektedir ve ailenin en büyüğüne “Aksakal” denir. Akşam yemeklerinde hep birlikte sofranın başında hazır olurlar ve birlikte yemeklerini yerler. Çocuklar çok önemlidir ve ülkenin geleceği olarka görülür. Bu nedenle isim koyma törenleri düzenlenir.

Kalpak adında milli şapkaları bulunur. Komuz milli çalgılarıdır. Uğlak tartmay adında geleneksel oyunları bulunur. Türkçe anlamı oğlak kaçırmadır.

BENZER YAZILAR
YORUMLAR

KPSS
DİKEY GEÇİŞ
SINAVI

30 HAZİRAN 2019

KPSS
SINAV DUYURULARI
KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
  • Test Çözerken En Çok Yapılan Hatalar

    Bu makalemizde siz değerli öğrencilerimizin sınavda daha az hata yapmaları için bir takım derlenmiş hataları söyleyerek, hatayı yapmadan hatanın fark... Devamını Oku

  • Test Sınavlarında Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

    Günümüzün en çok yapılan sınavlarından olan Test Sınavlarında öğrencilerin en fazla yaptığı hataları bir araya derledik. Test sınavlarında başarısızl... Devamını Oku

  • Test Çözerken Uyulması Gereken Tavsiyeler

    Test çözerken bazı kurallara uymak bize başarıyı getirmek için önemli püf noktalardan birisi olabilir. Rehberlik uzmanları test çözerken öğrencilere ... Devamını Oku

  • Test ve Soruları Nasıl Hızlı Çözerim?

    Hızlı Soru Test Çözme Yöntemleri nelerdir? Bu yazımızda hızlı test çözme teknikleri hususunda sizlere kısaca bilgi vereceğiz. Bildiğiniz gibi günümüz... Devamını Oku

KATEGORİLER